Niazgah نیازگاه

ضرب آهنگ حیات باردیگر به رگ های خشكیده سیستان

ضرب آهنگ حیات باردیگر به رگ های خشكیده سیستان

به گزارش نیازگاه ایرنا- سیستان که سالیان متمادی با مصیبت خشکسالی دست و پنجه نرم می کرد حالا به همت دولت تدبیر و امید با عملیاتی شدن طرح ۴۶ هزار هکتاری ضرب آهنگ حیاتی باردیگر را به رگها و قلب خود احساس می کند و امید را برای مردم به ارمغان می آورد.


به گزارش نیازگاه به نقل از ایرنا با روی کار آمدن دولت یازدهم و توجه خاص این دولت به سیستان و بلوچستان طرح های بزرگ بسیاری در سطح استان بمنظور کمک به معیشت مردم و محرومیت زدایی اجرایی شد که طرح آبیاری با لوله به ۴۶ هزار هکتار از زمین های دشت سیستان از مهم ترین آنها بشمار می رود.
سیستان و بلوچستان همواره یکی از مناطق حاصلخیز ایران بوده است بطوریکه تا چند دهه پیش سیستان را انبار غله ایران می نامیدند، بلوچستان هم سرشار از نعمات خدادادی منحصر به فرد در بخش کشاورزی، شیلات، معدن و تجارت است.
تولید انواع میوه های گرمسیری چون گواوا، پاپایا، چیکو، انبه، موز، مرکبات و محصولات زراعی برنج، گندم، جو، هندوانه و غیره در بلوچستان بخش زیادی از نیاز کشور را تأمین می کند و حتی به کشورهای حاشیه خلیج فارس هم صادر می شود.
سیستان و بلوچستان دارای خصوصیت های اقلیمی خاص همچون دارا بودن بیشترین میزان تبخیر سالانه کشور، بارندگی اندک، پراکنش نامناسب زمانی و مکانی بارندگی ها، دامنه زیاد تغییرات دما در شبانه روز، وزش بادهای موسمی و فصلی با شدت و تداوم زیاد همچون بادهای ۱۲۰ روزه سیستان است که در بخش های وسیعی گرفتار کم آبی بوده و تداوم کم آبی ها به صورت دوره ای منجر به وقوع خشکسالی های سهمگین شده به طوریکه علاوه بر تخریب زیر ساختهای بخش کشاورزی منجر به نابودی اکوسیستم طبیعی و هم محیط زیست انسانی منطقه شده است.
از آنجایی که کشاورزی شغل و معیشت قالب مردم ساکن در این استان شمرده می شود، استفاده صحیح و بهینه از منابع پایه آب و خاک لزوم انکارناپذیر است به همین سبب در برنامه ریزی ها شامل ذخیره، انتقال، توزیع و مصرف آب در بخش کشاورزی باید کاملا هوشمندانه عمل شود.
از منظر کارشناسان؛ حفاظت از منابع آبی و اعمال مدیریت صحیح در بهره برداری از منابع در بخش کشاورزی استان از اهمیت ویژه ای برخوردارست بطوریکه در چنین شرایطی تنها راهکار حل این مشکل بهره گیری موثر و بهینه از منابع محدود آب و بهبود راندمان در این بخش خواهد بود. از آنجایی که آب مهم ترین مسئله منطقه در توسعه اقتصادی، اجتماعی و سیاسی است بنابراین باید توزیع آب در همه بخش ها بخصوص کشاورزی کاملا هوشمندانه صورت گیرد از اینرو طرح انتقال آب با لوله به دشت سیستان می تواند سبب جلوگیری از هدر رفت آب، توزیع همراه با سهمیه بندی این نعمت الهی و سرسبزی و آبادی مجدد این منطقه شود.

طرح ۴۶ هزار هکتاری آبیاری نوین به دشت سیستان در مسافرت سال ۹۳ رئیس جمهوری و اعضای هیات دولت به سیستان و بلوچستان تصویب و اعتبارات آن به دستور رهبر معظم انقلاب از منابع صندوق توسعه ملی تأمین شد.
این طرح در چارچوب ۲۰پروژه و ۱۶ ناحیه عمرانی و ۲ ایستگاه پمپاژ اصلی و۲ خط انتقال اصلی در محدوده پنج شهرستان حوزه سیستان با چهار هزار کیلومتر اجرایی شد و شور و نشاط باردیگر بر لبان کشاورزان سیستان نشاند.
یکی از بهره برداران طرح ۴۶ هزار هکتاری دشت سیستان اظهار داشت: جمهوری اسلامی ایران هیچ کوتاهی برای رفع محرومیت منطقه سیستان نکرده و مقام معظم رهبری برای نجات این منطقه عنایت ویژه ای دارند.
قاسم اصغری با برشمردن برخی مشکلات این طرح اظهارداشت: برای اجرای طرح ۴۶ هزار هکتاری آبیاری نوین به دشت سیستان از ظرفیت مردم، نخبگان، معتمدان و ائمه جمعه استفاده نشد بطوریکه مردم از نقصها این طرح فیلم و عکس تهیه و به دفتر مقام معظم رهبری و ریاست جمهوری ارسال کرده اند.
وی بیان کرد: این طرح در بدترین و سخت ترین شرایط اقتصادی کشور با اختصاص بیشتر از ۸۵۰ میلیون دلار اجرا شد.
یکی دیگر از شهروندان سیستانی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: خیلی از مردم منطقه به سبب وابستگی زندگی به کشاورزی و دامپروری با خشک شدن تالاب هامون از منطقه مهاجرت کردند.
عباس جهانتیغ اضافه کرد: به همت مسئولان نظام امروز با اجرایی شدن طرح ۴۶ هزار هکتاری امید باردیگر به زندگی و آبادی منطقه شکل گرفته است.

معاون اول رئیس جمهوری در مسافرت دیماه سال جاری به سیستان و بلوچستان اظهار داشت: بمنظور بهره برداری از طرح آبیاری با لوله به ۴۶ هزار هکتار دشت سیستان بعنوان مدرن ترین و اقتصادی ترین طرح آبیاری کشور تابحال سه هزار و ۷۰۰ میلیارد تومان هزینه شده است.
اسحاق جهانگیری اظهارداشت: این طرح بمنظور رونق بخش کشاورزی منطقه سیستان توسط دولت تدبیر و امید اجرایی شده است.
وی افزود: لازم است بمنظور استفاده بهینه از ظرفیت های این طرح مهم نظام بهره برداری شکل گیرد تا بتوان از این طرح مهم به بهترین شکل ممکن بهره برد.
معاون اول رئیس جمهوری اشاره کرد: در طرح ۴۶ هزار هکتاری آبیاری با لوله به دشت سیستان به دنبال الگوی کشت مناسب با شرایط آب و هوایی منطقه هستیم تا راندمان از این طرح افزایش یابد.
وی بیان کرد: این طرح نوید آینده روشنی را برای کشاورزی منطقه سیستان می دهد.
معاون آب و خاک وزارت جهادکشاورزی هم در مسافرت به سیستان و بلوچستان اظهار داشت: جاری شدن آب در شبکه های طرح عظیم آبرسانی ۴۶ هزار هکتاری دشت سیستان امید را برای احیای باردیگر کشاورزی شمال سیستان و بلوچستان به وجود آورده است.
علی مراد اکبری اضافه کرد: این طرح دارای ۲ ایستگاه پمپاژ اصلی، پنج ایستگاه پمپاژ مستقل و ۹ ایستگاه پمپاژ ثانویه است که سالیانه ۴۰۰ میلیون مترمکعب آب تخصیصی از چاه نیمه ها را برای بیشتر از ۷۰ هزار بهره بردار در محل مزارع تحویل می دهد.
مدیر آب و خاک و امور فنی مهندسی سازمان جهاد کشاورزی سیستان وبلوچستان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: ۲۵۰ نفر از نیروهای بومی در اجرای مرحله دوم انتقال آب به مزارع کشاورزان سیستانی مشغول بکار شدند.
جعفر زربافتی گفت: نیروهای بومی در چارچوب ۲۵ شرکت پیمانکاری، انتقال آب با لوله از حوضچه های پنج هکتاری به مزارع یک هکتاری را برعهده گرفته و در حال انجام کار هستند.
وی افزایش راندمان مصرف آب از راه جلوگیری از هدر رفت منابع آبی و توزیع پایدار ومطمئن آب بین کشاورزان را از اهداف مهم اجرای فاز دوم طرح آبرسانی ۴۶ هزار هکتاری دشت سیستان برشمرد.
مدیر آب و خاک و امور فنی مهندسی سازمان جهاد کشاورزی سیستان وبلوچستان اظهار داشت: اجرای مرحله دوم طرح آبرسانی دشت سیستان از مهر سال جاری شروع شده و تابحال مطالعه و طراحی بیشتر از ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی انجام و یکهزار و ۵۰۰ هکتار هم در دست اجراست.
زربافتی اضافه کرد: تابحال عملیات اجرایی انتقال آب با لوله از حوضچه های پنج هکتاری به مزارع کشاورزان در سطح ۷۲۰ هکتار به پایان رسیده است.
وی از کشاورزان منطقه خواست در حفظ و نگهداری شیرآلات، منصوبات و متعلقات انتقال آب نهایت همکاری را داشته باشند.
رییس سازمان جهاد کشاورزی سیستان وبلوچستان اظهار داشت: ۳۵ هزار هکتار از اراضی کشاورزی شمال استان از اوایل بهمن تابحال از محل طرح بزرگ آبرسانی دشت سیستان در نوبت دوم آبیاری آبگیری شد.
محمدعلی نیکبخت اضافه کرد: این میزان آب تحویل شده سطحی معادل ۳۵هزار هکتار را سیراب کرده است.
وی ادامه داد: آبدهی به مزارع زیرپوشش طرح ۴۶ هزار هکتاری دشت سیستان در چارچوب یک برنامه تدوین شده و پس از اتمام مرحله دوم آبیاری مرحله سوم آبدهی به مزارع کشاورزان پنج شهرستان حوزه سیستان در چارچوب ۱۶ ناحیه عمرانی آغاز خواهد شد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی سیستان وبلوچستان اظهار داشت: در مرحله اول آبیاری در ماه های آبان و آذر ۱۲۳ میلیون مترمکعب آب از محل طرح آبرسانی دشت سیستان در محل حوضچه های پنج هکتاری جهت کشت و کار تحویل کشاورزان شده و کشاورزان ۵۶ هزار هکتار از زمین های کشاورزی خودرا به زیر کشت محصولاتی نظیرگندم، جو و گیاهان دارویی برده اند.
مجری طرح آبرسانی دشت سیستان افزود: مرحله دوم انتقال آب بالوله به دشت سیستان هم تابحال در سطح سه هزار هکتار با توان کارشناسان بومی اجرایی شده و روندکار همچنان ادامه دارد.





1399/12/20
18:01:57
0.0 / 5
1021
تگهای خبر: افزایش , اقتصاد , بهره برداری , تولید
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۵ بعلاوه ۴
Niazgah
niazgah.ir - حقوق مادی و معنوی سایت نیازگاه محفوظ است

نیازگاه

نیازمندیهای اینترنتی