Niazgah نیازگاه
مكاتبه استاندارد با جهانگیری برای تعیین تكلیف خودروهای دپو در گمرك

ترخیص بنز، تویوتا و BMW های غیراستاندارد مشروط شد!

ترخیص بنز، تویوتا و BMW های غیراستاندارد مشروط شد!

به گزارش نیازگاه با شدت گرفتن انتقادات نسبت به تعیین تکلیف نشدن خودرو های مانده در گمرک به علت عدم تائید استاندارد، سازمان ملی استاندارد طی نامه ای به معاون اول رئیس جمهور ظاهرا برخی موانع را پذیرفته و با بیان این که امکان واردات بعضی از این خودرو ها همچون بنز، بی ام دبلیو، تویوتا بر مبنای قانون و ضوابط مربوطه وجود ندارد، تاکید کرده که اگر ˮشرایط فراهم گردد و دستگاههای مربوطه ورود کنند آماده همکاری استˮ، اما جریان به نحوی است که می تواند در نهایت بازهم به ترخیص خودرو ها منتهی نشود، همچون باز شدن ثبت سفارش در زمان ممنوعیت!



به گزارش نیازگاه به نقل از ایسنا، مدت هاست تعداد زیادی خودرو وارداتی به دلایلی همچون عدم ثبت سفارش یا پرونده های قضایی امکان ترخیص از گمرک را پیدا نکرده و به سازمان اموال تملیکی سپرده شده که در صورت طی تشریفات مربوطه تعیین تکلیف و یا فروخته شود. اما اعلام مواضع گمرک ایران و سازمان اموال تملیکی درمورد بلاتکلیفی این خودرو ها تاکید بر موانع سازمان ملی استاندارد برای تائید و ترخیص آنها است.

چندی پیش اعلام عدم تائید استاندارد خودروهایی مثل بنز، BMW پورشه و تویوتا از جانب سازمان ملی استاندارد در بازدیدی مسؤلان قضایی از گمرک شهید رجایی حاشیه ساز شد و سازمان ملی استاندارد در اینباره توضیح داده بود که "عمده خودروهایی که در گمرک دپو شده و تابحال ترخیص نشده و در اختیار سازمان اموال تملیکی قرار گرفته اند، دارای حداقل یکی از اشکالات همچون عدم ثبت سفارش، نداشتن گواهی صحه گذاری تایید نوع خودرو از سازمان ملی استاندارد ایران، حجم موتور بیشتر از ۲۵۰۰ سی سی، مستعمل بودن یا عمر بیشتر از یکسال هستند." بر این اساس از تائید استاندارد و مجوز ترخیص خودداری کرده بود.

سازمان اموال تملیکی دراین باره اعلام نمود که سازمان ملی استاندارد از ما مدارکی می خواهد که با عنایت به شرایط موجود امکان عرضه آن وجود ندارد و گاها دو سال پیگیر دریافت تائید استاندارد برای برخی خودرو ها بوده اند، این در شرایطی است که حالا ۱۴۰۰ خودروی خارجی با استاندارد یورو (۵) فقط به علت عدم مجوز سازمان استاندارد بلاتکلیف مانده و امکان تعیین تکلیف یا ترخیص یا فروش آنها وجود ندارد.

جزئیات نامه سازمان ملی استاندارد به معاون اول رئیس جمهور

مدتی از این جریان نگذشته که با نقدهای بسیاری که نسبت به تعیین تکلیف نشدن خودرو ها مطرح است، نیره پیروزبخت -رئیس سازمان ملی استاندارد- طی نامه ای به جهانگیری - معاون اول رئیس جمهور - ظاهرا کمی عقب نشینی و اعلام نموده که با عنایت به این که برخی خودرو ها امکان تایید از جانب سازمان ملی استاندارد را ندارد، دستگاههای مربوطه در این رابطه اقدام نمایند و این سازمان هم آماده همکاری برای حل مشکل است.

طی این نامه پیروزبخت اشاره کرده که طبق آیین نامه ضوابط فنی واردات خودرو و همینطور قانون ارتقای کیفی خودرو و سایر تولیدات صنعتی داخلی، خودرو های وارداتی باید از نظر استانداردهای ایمنی و کیفیت، با استانداردهای الزامی کشور انطباق داشته باشند در عین حال که واردات خودرو منوط به دریافت گواهی تایید نوع از این سازمان بوده و مسئولیت نظارت بر آن برعهده سازمان ملی استاندارد است.
البته رئیس سازمان ملی استاندارد به شکلی اشاره کرده به اینکه این طور هم نیست که این سازمان مایل به صدور استاندارد نیست، به صورتی که یادآور شده تابحال خودروهایی که در مبادی ورودی اظهار و از راه سامانه جامع امور گمرکی (EPL) به سازمان ملی استاندارد ارجاع شده همچون خیلی از خودرو های دپو شده اخیر، مطابق با قوانین و مقررات مربوطه بررسی و در صورت داشتن گواهی صحه گذاری تایید نوع خودرو، برای آنها گواهی انطباق صادر شده و مراتب به گمرکات اجرایی برای پیمودن تشریفات گمرکی اعلام شده است.

پیروزبخت در مورد خودروهایی که امکان واردات آنها نیست هم به معاون اول رئیس چمهور توضیحاتی عرضه کرده و گفته که هم اکنون تعداد کمی از خودرو ها همچون مرسدس بنز، بی ام دبلیو و تویوتا در گمرکات اجرایی دپو شده اند که حائز هیچ یک از شرایط جهت دریافت گواهینامه تائید نوع از این سازمان نبوده و تابحال ترخیص نشده و از جانب گمرک در اختیار سازمان جمع آوری فروش و اموال تملیکی قرار گرفته اند. این خودرو ها حداقل دارای یکی از اشکالات نداشتن گواهی صحه گذاری تائید نوع خودرو از سازمان ملی استاندارد ایران، حجم موتور بیشتر از ۲۵۰۰ سی سی و مستعمل هستند، بر این اساس خودرو های فاقد گواهی صحه گذاری تائید نوع از این سازمان در لیست خودرو های وارداتی مجاز برای واردات نیستند. هم اکنون رعایت استانداردهای ۸۵ گانه برای خودرو های وارداتی الزامی است.

اما در شرایطی که مسؤلان سازمان اموال تملیکی پیش از این تاکید کرده بودند که مدارک درخواستی استاندارد ممکن نیست، این دفعه رئیس سازمان ملی استاندارد ظاهرا این مورد را پذیرفته و در نامه خود به برخی موانع در این رابطه اشاره و اعلام نموده که برپایه اعلام صاحبان کالا با عنایت به شرایط تحریم و محدودیت های بوجود آمده براثر بیماری کرونا امکان عرضه مدرک برای واردکنندگان این خودرو ها جهت دریافت تائید گواهی مشکل و غیر ممکن است.

پیشنهاد استاندارد و ابلاغ معاون اول به وزارت صمت و اقتصاد

بر این اساس با پیشنهاد راهکاری از جانب پیروزبخت اعلام شده که با عنایت به پیگیری های صورت گرفته از مراجع مختلف نظیر سازمان اموال تملیکی و دادستان برخی استان ها و ذینفعان کالاها، نظر به این که بعضی از این خودرو ها فاقد ثبت سفارش بودند و یا الزامات مورد نظر را ندارند، برای تصمیم گیری لازم درمورد آنها، وزارت صنعت، معدن و تجارت، گمرک ایران و سازمان املاک تملیکی نسبت به بررسی، دریافت مصوبات و اتخاذ تصمیم های مقتضی برای رفع موانع اقدام و دولت در صورت صلاحدید و موافقت به سازمان ملی استاندارد اجازه دهد تا با روش جایگزین، بازرسی فیزیکی خودرو و بررسی وجوه الزامات در چک فهرست بازرسی فیزیکی نسبت به تائید خودرو اقدام نماید که وی تاکید کرده سازمان ملی استاندارد هم آمادگی خویش را با همکاری دستگاههای ذیربط اعلام نموده است.

این در حالی است که دفتر معاون اول رئیس جمهور هم به وزارت صنعت، معدن و تجارت (صمت) و وزارت اقتصاد اعلام نموده در این رابطه همکاریهای لازم را انجام دهند.

مشکل ثبت سفارش حل می شود؟

در جریان مکاتبه صورت گرفته این مورد مورد توجه است که در مورد بخشی از خودرو های فاقد ثبت سفارش، باید وزارت صمت جهت ترخیص، مبادرت به بازکردن سامانه جهت ثبت سفارش خودرو کند و این در شرایطی است که از دو سال پیش به علت ممنوعیت واردات خودرو، ثبت سفارش این کالا بسته شده و امکان انجام آن وجود ندارد.

از سویی، در جریان ترخیص خودرو های دپو شده در گمرک با وجود اینکه حدود ۱۱۰۰ دستگاه تنها به علت نداشتن ثبت سفارش امکان ترخیص پیدا نکرده بودند، در نهایت پس از مهلت قانونی تعیین شده از جانب هیات وزیران در ۲۶ شهریور ماه سال جاری، بر مبنای قانون امور گمرکی از جانب گمرک ایران متروکه اعلام و برای تعیین تکلیف به سازمان اموال تملیکی سپرده شدند.





منبع:

1399/10/03
21:13:14
5.0 / 5
1381
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۳
Niazgah
niazgah.ir - حقوق مادی و معنوی سایت نیازگاه محفوظ است

نیازگاه

نیازمندیهای اینترنتی