گزارش نیازگاه به نقل از مهر
وعده اشتغال میلیونی محقق نشد، تكرار سناریوی یك میلیون شغل برای ۹۸
به گزارش نیازگاه با وجود وعده های مكرر دولت برای ایجاد یك میلیون و ۳۳ هزار شغل در سال ۹۷، اما گزارشات رسمی از تحقق نصف این وعده و فاصله ۵۷۰ هزار شغل با تعهد بوجود آمده دارد.
به گزارش نیازگاه به نقل از مهر، اشتغال یك میلیونی، یكی از وعده های مهم دولت پارسال بود. وعده ای كه برای نخستین بار رئیس سازمان برنامه و بودجه در نشست خبری دیماه ۹۶ آنرا رسانه ای كرد.
در همان نشست نوبخت اظهار داشت: «برای سال آینده یك میلیون و ۳۳ هزار فرصت شغلی پیشبینی شده كه برای این میزان فرصت شغلی، سیاست های رشد اقتصادی و رشد سرمایه گذاری تدارك دیده شده است.» (جزئیات خبر)
این وعده بارها از جانب رئیس سازمان برنامه و بودجه تكرار شد. ۲۹ فروردین ماه سال قبل یعنی حدود ۱۳ ماه پیش هم نوبخت در جلسه مشترك با اعضای فراكسیون تولید و اشتغال مجلس شورای اسلامی، از ایجاد یك میلیون و ۳۳ هزار شغل در چارچوب اجرای ۱۲ برنامه در سال ۹۷ اطلاع داد.(جزئیات خبر)
نوبخت بار دیگر در اواخر تیرماه سال قبل به ایجاد یك میلیون و ۳۳ هزار شغل با سرمایه گذاری ۶۵ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان تاكید نمود. نوبخت كه در آن زمان سخنگوی دولت هم بود، با اشاره به تصویب آیین نامه اجرایی تبصره ۱۸ قانون بودجه ۹۷ در جلسه هیأت دولت اظهار داشته بود: «در این آیین نامه مقرر شد برای ایجاد حدود ۱ میلیون و ۳۳ هزار فرصت شغلی از راه اجرای ۱۴ برنامه، حدود ۶۵ هزار و ۴۰۰ میلیارد تومان سرمایه گذاری شود.» (جزئیات خبر)
نوبخت سال قبل ایجاد یك میلیون و ۳۳ هزار شغل با اعتبار ۶۵ هزار میلیارد تومانی از محل تبصره ۱۸ را وعده داده بود اما انگونه كه نمایندگان دو دستگاه وزارت جهاد كشاورزی و وزارت صنعت هفته گذشته در جلسه كمیسیون تخصصی شورایعالی اشتغال اعلام كردند، فقط ۲۰ درصد از منابع تبصره ۱۸ آن هم در اسفندماه سال ۹۷ تخصیص پیدا كرد و در نشست مذكور، نمایندگان سایر دستگاه های اجرایی از عدم تخصیص منابع اشتغال از محل تبصره ۱۸ گلایه داشتند.
بیستم مردادماه ۹۷ هم نوبخت در مراسم امضای تفاهم نامه همكاری با سازمان میراث فرهنگی، وعده ایجاد یك میلیون شغل را تكرار كرد و اظهار داشت: «با توجه به اینكه سیاست ما بر مبنای اقتصاد مقاومتی بود كه ایجاد اشتغال مولد همچون سیاست های مدنظر در این بخش است و با توجه به اینكه سال ۹۷ دومین سال اجرای برنامه ششم است و باید سالانه یك میلیون فرصت شغلی ایجاد نماییم، به همین جهت تبصره ۱۸ در قانون بودجه ۹۷ گنجانده شد. این تبصره یعنی ایجاد یك میلیون فرصت شغلی.» (جزئیات خبر)
نوبخت پیش تر، در مصاحبه مطبوعاتی دیماه ۹۶ خود، از رسیدن نرخ بیكاری به ۱۱.۲ درصد در انتها سال ۹۷ اطلاع داده و گفته بود: «در سال ۹۷ پیشبینی كردیم علاوه بر نیروی انباشت بیكار فعلی ۸۳۸ هزار نفر متقاضی جدید، جویای شغل خواهند بود. ازاین رو اگر بخواهیم برای كاهش نرخ بیكاری اقدام نماییم، باید بیشتر از این میزان اشتغالزایی شود كه پیشبینی ما این است اگر بتوانیم ۹۸۰ هزار شغل در سال آینده ایجاد نماییم، نرخ بیكاری در انتها سال ۹۷ به ۱۱.۲ درصد كاهش پیدا كند.»
و اما اشتغال و نرخ بیكاری در سال ۹۷…
ایجاد یك میلیون اشتغال و رسیدن نرخ بیكاری به ۱۱.۲ درصد در انتها سال قبل شاه بیت وعده های نوبخت برای سال ۹۷ بود. آمار رسمی اما حكایت از عدم تحقق وعده های مكرر رئیس سازمان برنامه و بودجه دارد. بر اساس گزارش مركز آمار ایران پارسال برای ۴۶۳ هزار و ۹۲۸ نفر اشتغال بوجود آمده است؛ به عبارتی میزان فرصت شغلی بوجود آمده تا وعده اشتغال یك میلیون و ۳۳ هزار نفری رئیس سازمان برنامه و بودجه، ۵۶۹ هزار نفر فاصله وجود دارد.
همچنین در حالی نوبخت از كاهش نرخ بیكاری به ۱۱.۲ درصد در انتها سال ۹۷ اطلاع داده بود كه به استناد گزارش مركز آمار ایران نرخ بیكاری سال ۹۷ به میزان ۱۲ درصد اعلام شد؛ یعنی نرخ بیكاری ۰.۸ درصد بیشتر از پیشبینی و هدف گذاری نوبخت بود.
همچنین گزارش مركز آمار ایران نشان می دهد، پارسال ۹۵ هزار و ۵۵۵ نفر به جمعیت بیكاران اضافه شدند. البته مهمترین متغیر نیروی كار كه نرخ مشاركت است، به ۴۰.۵ درصد افزایش یافته كه حتی به رغم افزایش جمعیت بیكار، سیگنال مثبت برای بازار كار به حساب می آید. با عنایت به اینكه نرخ مشاركت مجموع جمعیت بیكار و شاغل كشور را شامل می شود، طبیعتاً با افزایش نرخ مشاركت به جمعیت بیكار هم اضافه خواهد شد.
تكرار اشتغال یك میلیونی برای سال ۹۸!
با وجود اینكه وعده ایجاد یك میلیون شغل در سال ۹۷ محقق نشده است، اما هفته گذشته در كمیسیون تخصصی شورایعالی اشتغال، در برنامه اشتغال سال ۹۸ باردیگر وعده ایجاد یك میلیون و ۹۰ هزار فرصت شغلی تكرار شد.
با توجه به اینكه مقرر است طی هفته های آتی نشست شورایعالی اشتغال با هدف نهایی شدن برنامه اشتغال سال ۹۸ به ریاست رئیس جمهور برگزار شود، در شورایعالی اشتغال باید سیاست و سناریوی دیگری در حوزه بازار كار از جانب وزارت كار منطبق با شرایط اقتصادی كشور عرضه شود.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب