دوست حسینی مطرح كرد
خروج ۳۰ میلیارد دلار سرمایه ارزی از كشور
نیازگاه: با عنایت به فاصله زیاد نرخ واقعی ارز با بازار آزاد و ثانویه، یكی از اعضای سابق اتاق بازرگانی اظهار داشت: جهش نرخ دلار و قیمت فعلی آن اصلا منطقی نیست كه در این میان خروج ارز از كشور كه حدود ۲۰ تا ۳۰ میلیارد دلار است و واسطه گران نقش اساسی داشته اند. اما با عنایت به منابع ارزی موجود اگر سیاست ها درست اتخاذ شوند، دلار ارزان می گردد.
به گزارش نیازگاه به نقل از ایسنا، برپایه آنچه فعالان حوزه اقتصاد و دست اندر كاران بازار بر آن تاكید دارند، نرخ منطقی دلار ۵۵۰۰ تا ۶۰۰۰ تومان است درصورتیكه نرخ دلار در بازار ثانویه و بازار آزاد حتی به دو برابر قیمت واقعی و معقول خود رسیده است. ضمن آنكه ذخایر ارزی ایران بیش از ۱۱۰ میلیارد دلار است كه برای روز مبادا در نظر گرفته شده و دولت در عرضه آن صرفه جویی می كند تا منابع ارزی حفظ شود. دولت پیشگیری می كند تا با آغاز دور دوم تحریم ها، اگر درآمدهای ارزی حاصل از نفت بسیار كاهش پیدا كند بتواند با حفظ ذخایر ارزی، كشور را مدیریت كند. بنابراین نرخ ارز مبادله ای را چنان بالا برده كه میزان مصرف را كم كند و سبب تعادل بین درآمد ارزی در آینده و مصارف باشد.
جهش نرخ دلار منطقی نیست
در این باره سید كاظم دوست حسینی هم بعنوان یكی دیگر از كارشناسانی كه كه بر منطقی نبود نرخ ارز گلایه دارد، می گوید اگر بخواهیم برای دلار نرخ واقعی تعیین نماییم باید متغیرهای اقتصادی زیادی را در نظر بگیریم. ضمن اینكه برای كشوری همچون ما كه دچار بحران های سیاسی و اجتماعی است، متغیرها اثرگذار بر نرخ دلار است بنابراین باید این متغیرها را در محاسبات لحاظ كرد. آنچه مسلم است این است كه جهش نرخ دلار، منطقی نبوده و متغیرهای اقتصادی كشور طی شش ماه - یك سال اخیر تغییر عمده ای نداشته كه سبب دو برابر شدن نرخ ارز شود.
چرا دلار گران شد؟
این عضو سابق هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران در گفت گو با ایسنا، اظهار نمود: مسائل هیجانی و جو روانی هم روی قیمت ها اثر گذاشته كه برای تاثیرگذاری آن باید به متغیرهای اقتصادی مراجعه نمود. به طور مثال، ظرف پنج سال قبل حجم نقدینگی كشور سه برابر شده در صورتیكه احیانا به این اندازه ثروت تولید نشده و رشد اقتصادی نداشته ایم كه نشان دهنده تضعیف ارزش ریال در برابر ارزهای خارجی است.
این عضو سابق هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران اضافه كرد: از جانب دیگر میزان استفاده از ارز و مصرف كاذبی كه ناشی از خروج سرمایه است و هیجانی كه سبب شده برخی سرمایه های خویش را از كشور خارج كنند، خود عاملی بر افزایش نرخ ارز شده است. هر چند آمار خروج ارز متغیر است اما طبق اعلام نهادهای بین المللی "حدود ۲۰ -۳۰ میلیارد دلار از كشور خارج شده است".
دوست حسینی اظهار نمود: باید قیمتی برای ارز تعیین شود كه علمی باشد اما لزوما فاكتورهای موثر كه علمی هم نیستند و همینطور تقاضاهای كاذب برای ذخیره سازی افراد به جهت نگرانی از آینده، عواملی هستند كه سبب جهش نرخ ارز شده اند.
اگر التهابات كم شود، دلار هم ارزان می شود
وی تصریح كرد: اگر واقعاً التهابات شرایط سیاسی و اجتماعی كاهش پیدا كند، نرخ ارز بطور قطع افت خواهد نمود. علاوه براین اگر سیاست های درستی اتخاذ شود، قیمت دلار پایین تر هم می آید.
این عضو سابق هیات نمایندگان اتاق بازرگانی ایران با اشاره به اینكه كمتر از ۲۰۰ میلیارد دلار نیاز كشور است كه موجود هم هست، خاطرنشان كرد: اگر دولت كل منابع ارزی و ریال را از سطح كشور جمع كند و به جای آن ارز جایگزین كند، بطور قطع می تواند قیمت ارز را كم كند و عملا آنچه تحت عنوان هیجانات روانی و اجتماعی است، از بین رفته و حباب یا هرچیز دیگر آن برطرف خواهد شد.
دوست حسینی اظهار نمود: باید آنالیزهای این چنینی در مجموعه دولت و سازمان برنامه و بودجه صورت گیرد تا مشخص شود كه منابع ارزی كشور چقدر است؛ چراكه همچون سایر كشورها كه دچار تورم های زیاد می شوند، دولت باید قیمت پول ملی را نسبت به ارزهای خارجی بپذیرد و تعهد دهد كه می تواند ثابت نگه دارد.
وی اضافه كرد: راه دوم این است كه برخی كشورهای دیگر هم انجام داده اند؛ اینكه به طور موقت یا دائم ارز خارجی را جایگزین پول ملی كند كه مستلزم وجود منابع است و به نظر می رسد كشور در این اندازه ذخیره دارد و این شیوه امكان پذیر است.
نرخ فعلی دلار منطقی نیست
این كارشناس مسائل مالی و اقتصادی با اشاره به صحبت های رئیس جمهور در مجلس در خصوص اینكه " می توانیم از ذخایر ارزی كشور استفاده نماییم و قیمت دلار را پایین بیاوریم. اما این كار را نمی كنیم"، اظهار داشت: از نظر من نرخ ارز نباید این باشد. ضمن اینكه منابع ارزی كشور همیشه مازاد نسبت به مصارف واقعی و حتی كاذب است؛ ازاین رو این میزان جهش ارز و تورم غیر منطقی است.
دوست حسینی خاطرنشان كرد: با عنایت به اینكه بخش زیادی از مردم ترجیح می دهند به جای ذخیره سازی ریال، ارز، سكه و... نگهداری كند، تقاضای كاذبی به وجود می آید كه حجم آن بالاتر از میزان درآمد كشور بوده و طبیعتا تعادل عرضه و تقاضا را برهم می زند. قیمت ها بالا رفته ضمن اینكه واسطه گری هایی هم وجود دارد كه به افزایش قیمت ها كمك كرده كه اگر این واسطه گرها همراهی می كردند، نه تنها در حوزه ارز در اغلب حوزه ها این اتفاقات نمی افتاد.
وی اضافه كرد: همانطور كه در حوزه مسكن، بخشی از افزایش قیمت ها را املاك و بنگاه ها دامن می زنند.
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب