تولیدکنندگان نگران حذف لبنیات از سفره مردم راهکار چیست؟
به گزارش نیازگاه، به دنبال صدور ابلاغیه افزایش قیمت شیر خام از ۱۸ هزار تومان به ۲۳ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم درب دامداری طی چند روز گذشته، سخنگوی انجمن صنایع فرآورده های لبنی با اخطار نسبت به حذف تدریجی لبنیات از سبد مصرف خانوار، خواهان چاره اندیشی برای جبران قدرت خرید مردم شد.
به گزارش نیازگاه به نقل از ایسنا، شیر، نه فقط یک نوشیدنی روزانه، که بخشی از ستون فقرات تغذیه سالم در هر جامعه ای است؛ اما در ایران، این کالای حیاتی به تدریج درحال خارج شدن از سفره بخش قابل توجهی از مردم است. کاهش سرانه ی مصرف شیر و فرآورده های لبنی ظرف یک دهه اخیر، زنگ هشداری برای سیاست گذاران حوزه سلامت، کشاورزی و معیشت است.
طبق گزارش های رسمی، سرانه ی مصرف شیر در ایران در خوش بینانه ترین حالت حدود ۷۰ تا ۸۰ لیتر در سال است؛ این در شرایطی است که میانگین جهانی آن بین ۱۶۰ تا ۱۸۰ لیتر برآورد می شود. حتی در کشورهای توسعه یافته این رقم به ۳۰۰ لیتر در سال هم می رسد. این یعنی ایرانیان کمتر از نصف استاندارد جهانی شیر مصرف می کنند؛ موضوعی که بخصوص در کودکان، نوجوانان و سالمندان، می تواند تأثیرات جبران ناپذیری بر سلامت استخوان و سیستم ایمنی داشته باشد.
در ایام گذشته، وزارت جهاد کشاورزی با صدور ابلاغیه ای، قیمت شیر خام را از ۱۸ هزار تومان به ۲۳ هزار تومان به ازای هر کیلوگرم درب دامداری افزایش داد. این رشد ۲۷ درصدی در شرایطی رخ داده که سایر نهاده ها مانند علوفه، انرژی، دستمزد و حمل و نقل هم با افزایش هزینه روبه رو بوده اند.
به قول محمد فربد - سخنگوی انجمن صنایع فرآورده های لبنی ایران - این افزایش قیمت تاثیر مستقیمی بر کل زنجیره تولید دارد و منجر به افزایش بهای تمام شده ماست، پنیر، دوغ و سایر محصولات لبنی خواهد شد. او اخطار داده که در حالی که درآمد مردم متناسب با تورم رشد نکرده، حذف لبنیات از سفره خانوارها دور از انتظار نیست.
بیشتر بخوانید:
ابهام در بودجه و نحوه توزیع شیر مدارس؛ آیا این طرح اجرایی می شود؟ قیمت هر کیلو شیرخام ۲۳ هزار تومان تعیین شد
وی در گفت و گویی با رادیو ضمن اشاره به تبعات افزایش قیمت شیر خام اظهار نمود: قیمت شیر خام طی روزهای گذشته با ابلاغ وزیر جهاد کشاورزی از ۱۸ هزار تومان به ۲۳ هزار تومان درب دامداری افزایش پیدا کرده است که این افزایش در کنار سایر افزایش هزینه هایی که در صنعت ما هم وجود دارد، مانند دستمزد، هزینه های حمل و نقل، انرژی و... سبب افزایش قیمت تمام شده محصولات می شود. لاجرم، ما هم مانند سایر صنایع ناچار به افزایش قیمت نهائی کالاها هستیم.
فربد تاکید کرد: متاسفانه مصرف کننده ها متناسب با تورم، رشد درآمد ندارند باعث می شود سرانه ی مصرف هم کاهش پیدا کند. افزایش قیمت فرآورده های لبنی متفاوت خواهد بود و بستگی به میزان استفاده از شیر در آن محصول دارد به صورت مثال دوغ فرآورده ای است که حدود ۵۰ درصد آن شیر مصرف می شود، ازاین رو طبیعتاً کمتر تحت تاثیر قرار می گیرد. اما پنیری که برای هر کیلو تولید آن نزدیک به ۵ کیلو شیر مصرف می شود، بشدت تحت تاثیر افزایش قیمت شیر خام خواهد بود.
سخنگوی انجمن صنایع فرآورده های لبنی ایران اظهار داشت: رقابتهای مختلفی در بازار وجود دارد و بسته به برند و کیفیت، امکان دارد در بعضی محصولات حتی بیشتر از این هم شیر استفاده گردد. اما در هر صورت، میزان مصرف شیر در هر فرآورده، عامل تعیین کننده در شدت افزایش قیمت آن خواهد بود.
وی در رابطه با راهکارهای کاهش فشار بر مصرف کننده اظهار داشت: دولت با تخصیص ارز ترجیحی برای بخشی از نهاده ها مانند علوفه، به پایین نگه داشتن قیمت شیر کمک می نماید. البته بعضی از نهاده ها از داخل تأمین می شوند و آنجا ارز ترجیحی اثر مستقیم ندارد، اما همین یارانه می تواند کمک کننده باشد. خوشبختانه رئیس جمهور برای سال جاری تأمین اعتبار برای شیر مدارس را در دستور کار قرار داده است. این مورد می تواند اتفاق خوبی باشد و به بهبود وضعیت تغذیه ای کودکان کمک نماید.
فربد در انتها ضمن اشاره به چاره اصلی این وضعیت اظهار داشت: مشکل ما درآمد سرانه است. مردم این کشور، مصرف کننده نهائی هستند و اگر درآمدشان متناسب با تورم رشد نکند، توان خرید خویش را از دست می دهند. حاکمیت باید به فکر افزایش سطح درآمد ملی باشد تا مردم بتوانند حداقل نیازهای تغذیه ای شان را تأمین کنند. در غیر این صورت، حذف تدریجی لبنیات از سفره مردم، خطری جدی برای سلامت جامعه خواهد بود.
منبع: نیازگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب