Niazgah نیازگاه
گزارش نیازگاه؛

ابراز نارضایتی مردم از وجود کالای قاچاق تقلبی

ابراز نارضایتی مردم از وجود کالای قاچاق تقلبی

نیازگاه: نیازگاه: برمبنای پژوهش و نظرسنجی جدیدی که دانشگاه فردوسی مشهد با همکاری با وزارت صمت در تابستان 1401 انجام داده است، مردم نیز امید چندانی نسبت به برخورد با پدیده شوم قاچاق در کشور ندارند.



به گزارش نیازگاه به نقل از مهر، اوایل آبان ماه مجید افتخاری، عضو هیئت مدیره اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان پوشاک و نساجی در گفت و گو با رسانه ها اعلام نمود: «۹۹ درصد پوشاک خارجی در کشور بوسیله قاچاق وارد کشور شده است». این عضو اتحادیه قبل از این نیز خبر از فعالیت گسترده بلاگرهای قاچاق پوشاک نیز آگاهی داده بود. وی اظهار داشته بود: «قاچاقچیان در فضای مجازی صفحه دارند و تبلیغ می کنند و قیمت و کالا ارائه می دهند. حتی انتقال کالای قاچاق کانتینری را در صفحات خود به نمایش می گذارند و کم کم بلاگرهای قاچاق ایجاد می شوند.»
امید قالیباف، سخنگوی وزارت صمت نیز اخیراً ضمن بیان این که اندازه بازار پوشاک کشور ۹ میلیارد دلار است، اذعان داشت: برآوردهای مختلفی از میزان قاچاق پوشاک ارائه می شود اما بنا بر اعلام اتحادیه پوشاک در ۷ ماهه امسال ۱.۵ میلیارد دلار پوشاک قاچاق وارد کشور شده است.
همچنین طبق اعلام محمد مهدی برادران، معاون صنایع عمومی وزارت صمت، سهم کالای قاچاق از مجموع ۶ میلیارد دلار ارزش کل بازار لوازم خانگی، حدود ۱.۷ میلیارد دلار بوده است؛ به عبارت دیگر نزدیک به ۴۰ درصد از بازار لوازم خانگی، در اختیار قاچاقچیان قرار دارد.
عباس هاشمی، دبیرکل انجمن صنایع لوازم خانگی مدتی پیش اعلام نموده بود، سالانه حدود یک و نیم میلیارد دلار لوازم خانگی قاچاق وارد کشور می شود، مشخص است واردات این میزان، کار کوله بر نیست، کار بصورت قوی و سازماندهی شده در حال انجام می باشد.
عملکرد غیرقابل دفاع ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز
اظهارات تندوتیز تولیدکنندگان درباره ی وفور کالای قاچاق در کشور بطور مستمر در سالهای قبل شنیده شده است؛ اما متأسفانه برخورد جدی دراین زمینه از طرف متولیان امر مبارزه با قاچاق انجام نشده است. ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز نیز به عنوان فرماندهی ستاد برخورد با قاچاق در کشور نیز دائماً بجای لطمه شناسی و رفع موانع، عموماً به کتمان آمار و اخبار در حوزه قاچاق و به صورتی توجیه عملکرد خود روی آورده است.
ماه گذشته، امیرمحمد پرهام فر، مدیرکل دفتر پیشگیری ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز، ضمن محرمانه اعلام کردن آمارهای قاچاق در کشور اظهار داشته بود: «رسانه ها بیشتر اوقات ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز را مورد هجمه قرار می دهند، با این و جود گزارش های ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز درباره ی عملکرد دستگاه های متولی حوزه برخورد با قاچاق و نیز تخلفات و کم کاری آنان دراین زمینه محرمانه است؛ اما این گزارش ها بطور مرتب به مجلس و نهادهای بالادستی ارائه می شود.»
این در حالی است که این ستاد هیچ نوع گزارشی در حوزه عملکرد دستگاه های نظارتی و انتظامی و وزارت صمت در برخورد با قاچاق اعلام نکرده است. با مراجعه به وبگاه رسمی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز متوجه آن می شویم که نه فقط این سایت خالی از هرگونه آمار رسمی تجمیعی از میزان قاچاق در کشور است، بلکه مدت ها است که اطلاعات آن نیز بروزرسانی نشده و بعضاً گزارش های آن منسوخ شده و غیرقابل استناد است.
نیمی از مردم، حاکمیت را فاقد عزم جدی برای مقابله با قاچاق می دانند
بر اساس پژوهش و نظرسنجی جدیدی که دانشگاه فردوسی مشهد با همکاری با وزارت صمت در تابستان ۱۴۰۱ انجام داده است، مردم نیز امید چندانی نسبت به برخورد با پدیده شوم قاچاق در کشور ندارند. بر همین اساس، ۴۶ درصد پاسخگویان معتقدند که دولت ها هیچ وقت عزم جدی برای برخورد با قاچاق نداشته اند و این شیوع قاچاق سبب شده است که اجناس تقلبی، جایگزین اجناس اصیل در بازار شود. ۴۸ درصد پاسخگویان نیز اذعان داشته اند که اجناس خارجی بدون ضمانت موجود در بازار به طور معمول اجناسی تقلبی و فاقد کیفیت هستند.

دولت عزم مقابله با قاچاق را دارد؛ اما موانع اجازه نمی دهند
از سوی دیگر در این نظرسنجی ها، ۴۹ درصد نیز اعلام نموده اند که دولت قصد مقابله با قاچاق را داشته است؛ اما در عمل قادر به انجام این مهم نبوده است. کارشناسان علت این قضیه را نیز به عدم تکمیل سامانه های مبارزه با قاچاق سامانه جامع تجارت مربوط می دانند. تا حالا پس از حدود ۱۰ سال از تأسیس سامانه جامع تجارت این سامانه بطور کامل تکمیل نشده است. سید جواد حسینی کیا، عضو کمیسیون صنایع و معادن شهریورماه امسال در همین باره اظهار داشته بود: «قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز مصوب ۱۳۹۲ مجلس شورای اسلامی با ایجاد ۸ سامانه اصلی و ۱۳ سامانه فرعی، برای شناسایی و مبارزه با قاچاق کالا و ارز موافقت کرده است، اما متأسفانه این سامانه ها حالا بطور کامل در کشور تکمیل نشده اند».
متأسفانه، نبود برخوردهای مستمر با کالای قاچاق که سبب عرضه آسان و بدون مشکل این کالاها در سطح کشور شده است، موجب شیوع یک بدبینی گسترده در میان شهروندان از بابت وجود رانت دولتی در برخورد نکردن با قاچاق شده است. در این نظرسنجی ۶۷ درصد بطور قاطع اعلام نموده اند، کسانی که مسئول برخورد با قاچاق هستند خودشان در قاچاق دارای منفعت هستند.
آیا
به گزارش نیازگاه به نقل از مهر، ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز به عنوان دستگاه هماهنگ کننده برخورد با قاچاق در کل کشور، وظیفه دارد اسامی دستگاه های متخلف و کم کار در زمینه مقابله با قاچاق را در رسانه ها اعلام نماید. برمبنای ماده ۴ پیش نویس بخشنامه اجرائی قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز در سال ۱۳۹۳، قرارگاه ستاد مبارزه با قاچاق می بایست بطور مستمر عملکرد ارگان های ذی ربط را تحت نظر بگیرد و ضمن انجام پیگیری های لازم از این ارگان ها، کم کاری آنان را به مقامات مسئول گزارش کند.
این ستاد از سالهای دور بطور مرتب در رسانه ها نسبت به جمع آوری قاچاق در سطح عرضه اعلام آمادگی کرده؛ ولی در عمل، اجناس قاچاق هنوز هم به وفور در مراکز عرضه اصلی شهرها به آسانی قابل دسترس است. بنظر می رسد با وجود تأکیدات مؤکد مقام معظم رهبری و ریاست جمهوری نسبت به برخورد جدی و قاطع با هرگونه ورود قاچاق به کشور، وقت آنست که تغییرات و تحولات جدی در زمینه مبارزه با قاچاق پدید آید و در انتخاب مسئولان و یا حتی ساختار این نهاد تجدیدنظر شود، کمااینکه این ستاد همچون معدود دستگاه هایی است که در دولت سیزدهم نسبت به دولت گذشته هیچگونه تغییری را تجربه نکرده است.
به گزارش نیازگاه به نقل از مهر، محمد صفایی عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، ماه گذشته بطور صریح عملکرد ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز را ضعیف ارزیابی کرده و درباره ی تذکره مجلس به این ستاد، اظهار داشته بود: «ریاست ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز رییس جمهور است؛ پس تذکرات مجلس به عملکرد ضعیف این ستاد، به شخص رییس جمهور داده می شود؛ هم اکنون نکته مسلم این است که مجلس شورای اسلامی از عملکرد فعلی ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز راضی نبوده و این مشکل باید از طرف دولت ترمیم شود.»


منبع:

1401/08/29
14:38:17
5.0 / 5
321
تگهای خبر: اقتصاد , بازار , تولید , دستگاه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۱
Niazgah
niazgah.ir - حقوق مادی و معنوی سایت نیازگاه محفوظ است

نیازگاه

نیازمندیهای اینترنتی