Niazgah نیازگاه
رئیسی چه اقتصادی را از روحانی تحویل گرفت - ۴

خزانه مقروض به دولت سیزدهم رسید

خزانه مقروض به دولت سیزدهم رسید

نیازگاه: در آخر دولت قبل حدود 60 هزار میلیارد تومان اختصاص بدون وجود منابع در خزانه گیر کرده بود؛ یعنی دولت سیزدهم خزانه خالی نه بلکه خزانه مقروض را تحویل گرفت.


به گزارش نیازگاه به نقل از خبرگزاری ایرنا، برای توصیف وضعیت خزانه مقروض به زبان ساده، می توان آنرا با کشیدن چک بلامحل تشبیه کرد. یعنی دولت گذشته در ماه پایانی فعالیت خود برای برخی مصارف، چک های بلامحل ۶۰ هزار میلیارد تومانی کشیده بود که تامین مالی آن بر عهده دولت سیزدهم در ابتدای فعالیتش بود.
در دولت قبل با وجود بی عملی در افزایش درآمدهای پایدار دولت هزینه های جاری به شدت افزوده شد و به عبارتی دولت قبل با رشد هشت برابری نقدینگی هزینه های خودرا از جیب مردم تامین کرد، در این بین بیشترین لطمه به قشر متوسط و کم درآمد وارد شد و عبور ضریب جینی از ۴۰ واحد بیان کننده افزایش فاصله طبقاتی است.
هزینه های جاری در دولت گذشته بیش از ۶٫۴ برابر شد؛ برای تامین این هزینه ها علاوه بر انتشار قابل توجه اوراق مشارکت و انتقال بدهی به دولت فعلی، به اذعان رئیس کل بانک مرکزی وقت به استفاده از پول پرقدرت روی آورد و نتیجه هم شد عبور نقدینگی از مرز ۴ هزار هزار میلیارد تومان و تورم ۵۰ درصدی؛ تنها در ۴ ماه آخر دولت قبل ۵۴ هزار میلیارد تومان از منابع بانک مرکزی استقراض شد و این در حالی بود که حدود ۶۰ هزار میلیارد تومان اختصاص بدون وجود منابع در خزانه گیر کرده بود؛ یعنی دولت سیزدهم خزانه خالی نه خزانه مقروض را تحویل گرفت.
به همین دلیل دولت سیزدهم از بدو شروع فعالیت رویکرد غلط استفاده از پول پرقدرت را ممنوع کرد؛ از طرف دیگر با ایجاد برنامه ریزی دقیق موفق به افزایش درآمدهای کشور در بخش درآمدهای نفتی و غیرنفتی شد؛ در اثر همین رویکرد هم علاوه بر تامین هزینه های جاری رکورد تاریخی پرداخت ۲۰۰ هزار میلیارد تومان به اشتغال بخش های عمرانی به ثبت رسید.
دولت سیزدهم در آخر سال ۱۴۰۰ علاوه بر تامین غیرتورمی هزینه های جاری و عمرانی بخش قابل توجهی از بدهی اقشار مختلف را هم پرداخت کرد؛ حتی تنخواه ۵۴ هزار میلیارد تومانی که صرف خاصه خرجی های دولت قبل شده بود را تسویه نمود. همین رویکرد منجر به منفی شدن رشد نقدینگی بعد ۹ سال در فروردین امسال شد.
البته باید گفت غلبه کامل بر معضلات کهنه ساختاری بودجه نیازمند برنامه ریزی و اندیشیدن تمهیداتی است که مسلما طی دوره مالی یک ساله امکان پذیر نمی‏باشد. در مورداستفاده از تنخواه گردان خزانه، برای ماه های ابتدایی سال، با توجه به تاخیر در کسب درآمدها و الزام به پرداخت هزینه ها در زمان سررسید آنها، عموما دولت در ماه های اولیه سال از تنخواه استفاده می نماید و به تدریج طی سال، با تامین درآمدها و منابع بودجه عمومی کشور، تنخواه گردان خزانه را تسویه می کند، اما دولت سیزدهم هزینه های کشور در دو ماه ابتدایی سال را بدون استفاده از این تنخواه انجام داد.


منبع:

1401/06/06
09:18:57
5.0 / 5
279
تگهای خبر: اشتغال , افزایش , اوراق , بانك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۶ بعلاوه ۱
Niazgah
niazgah.ir - حقوق مادی و معنوی سایت نیازگاه محفوظ است

نیازگاه

نیازمندیهای اینترنتی