Niazgah نیازگاه
در یك مطالعه پژوهشی عنوان شد؛

نقش خشكسالی بر تغییر كاربری اراضی

نقش خشكسالی بر تغییر كاربری اراضی

به گزارش نیازگاه یافته های علمی پژوهشگران کشورمان بر تأثیرات خشکسالی بر کاهش آب های زیرزمینی و تغییر ناگزیر و نامطلوب کاربری اراضی تاکید دارد.


به گزارش روز جمعه ایرنا، در دهه های اخیر گرمایش جهانی و نوسانات اقلیمی وقوع خشکسالی های زیاد در نقاط مختلف اقلیم ایران بدنبال داشته است و با عنایت به تقاضای آب برای مصارف کشاورزی، فشار مضاعفی بر روی منابع آب زیرزمینی وارد شده است.
خشکسالی ها با تغییر مساحت و کیفیت کاربری های مختلف اراضی روی مصرف آب زیرزمینی اثرگذار هستند. مطالعات نشان می دهند که کربن آلی خاک در اثر تغییر کاربری اراضی از چراگاه به زمین کشاورزی، ۵۹ درصد کاهش و در اثر تبدیل اراضی زراعی به جنگل ۵۰ درصد افزایش می یابد. همینطور تغییرات شدید کاربری اراضی علاوه بر تغییر جریان سطحی بر جریان های زیرزمینی هم تأثیرگذارند.
بر اساس بررسی های انجام شده توسط محققان، در مناطق مختلف کشور، روند نزولی تغییرات سطح آب زیرزمینی به وضوح مشاهده می شود که خطرات زیادی برای پایداری کشاورزی و محیط زیست دارد.
در سالهای اخیر از تصاویر ماهواره ای و سیستم اطلاعات جغرافیایی جهت بررسی تغییر کاربری اراضی و پوشش گیاهی استفاده بیشتری شده است.
در برخی نقاط نشان داده شده که افزایش سطح اراضی کشاورزی، منجر به کاهش سطح ایستابی به میزان بیشتر از پنج متر شده است. بنابراین بررسی اصولی این مورد و پیشگیری از تغییرات نامناسب کاربری اراضی به دنبال پایین رفتن سطح آب زیرزمینی، اهمیت بسیاری دارد.
در همین خصوص، پژوهشگرانی از دانشگاه ملایر مبادرت به انجام مطالعه ای کرده اند که در آن به بررسی تاثیر خشکسالی بر تغییر کاربری اراضی و تراز آب زیرزمینی پرداخته شده است.
در این تحقیق، آنها به پایش خشکسالی با استفاده از شاخصهای زمینی و سنجش از دوری و تاثیر آن بر تغییرات کاربری اراضی، پوشش و سطح آب های زیرزمینی در حوزه آبخیز دشت رزن قهاوند در استان همدان پرداخته اند.
بر اساس اعلام انجمن آبخیزداری ایران، نتایج این بررسی ها نشان داد که افت تراز آب زیرزمینی با تأخیر دوساله، همبستگی قابل توجهی با خشکسالی هواشناسی دارد. همینطور در این خصوص، شاخص وضعیت پوشش گیاهی نسبت به شاخص وضعیت دمایی همبستگی قوی تری را نشان داده است.
حمید نوری دانشیار و پژوهشگر گروه مهندسی طبیعت دانشگاه ملایر به عنوان یکی از پژوهشگران این مطالعه عنوان کرد: «طبق یافته های ما، در ناحیه مورد مطالعه، بین دو خشکسالی متوالی، سطح اراضی کشاورزی، باغات و مراتع به ترتیب حدود ۱۱، ۱۴ و ۰.۲۳ درصد کاهش یافته، درحالی که متأسفانه اراضی شور حدود ۱۰ درصد افزایش نشان می دهند».
وی اضافه کرد: «شاخص های مورد استفاده در این مطالعه، قابلیت بازسازی خشکسالی را داشته و نشان می دهند که اکوسیستم های سرد و خشک، تغییرات بیشتری را در دوره های حتی کوتاه اقلیمی تجربه می کنند».
این پژوهش، با وقوع گرمایش جهانی و اثرات آن بر کاهش بارش برف در مناطق کوهستانی که مهم ترین ذخیره گاه اکولوژی هستند، خشکسالی ها در آب وهوای نیمه خشک و خشک، تأثیرات احتمالی بیشتری بر اکوسیستم ها و منابع آب سطحی و زیرزمینی مناطق می گذارند.
این یافته های علمی پژوهشی بر تأثیرات خشکسالی بر کاهش آب های زیرزمینی و تغییر ناگزیر و نامطلوب کاربری اراضی تاکید دارد.



منبع:

1400/04/26
10:35:37
5.0 / 5
902
تگهای خبر: افزایش , كیفیت , گران
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۱ بعلاوه ۳
Niazgah
niazgah.ir - حقوق مادی و معنوی سایت نیازگاه محفوظ است

نیازگاه

نیازمندیهای اینترنتی