Niazgah نیازگاه
عضو سابق هیات عامل صندوق توسعه ملی:

حساب های صندوق ارزی باید مستقل از بانك مركزی باشد

حساب های صندوق ارزی باید مستقل از بانك مركزی باشد

به گزارش نیازگاه عضو سابق هیات عامل صندوق توسعه ملی ضمن تحلیل ابعاد عملكرد صندوق و دولت ها بر اهمیت استقلال حساب صندوق از بانك مركزی تصریح كرد و اظهار داشت: هنوز ظرفیت این مهم در صندوق توسعه ملی ایجاد نشده است.



محمود دودانگه كه از آغاز تشكیل صندوق توسعه ملی در آن فعال و از اعضای هیات عامل صندوق بود، در گفتگو با ایسنا، ضمن مروری بر روال طی شده در صندوق توسعه ملی از ۱۰ سال قبل تابحال اظهار نمود: سرگذشت صندوق در طول سال های اخیر ناامیدكننده و ناراحت كننده است، چونكه باید قانون گذار چارچوبی را برای صندوق تعیین و آنرا با ایده ها و سیاست های قابل قبول شكل دهد ولی در ادامه همان قانون گذار، اساسنامه و قوانین مربوطه را از سال اول با انحراف پیش ببرد.

صندوق از همان اول منحرف شد

وی افزود: باآنكه نمی توان ادعا كرد اساسنامه صندوق بدون نقص بوده، اما می توان ادعا كرد تا حدود زیادی قابل قبول بوده است. گرچه می توانست كامل تر باشد، اما به هر صورت در همان زمان تلاش شده است از ظرفیت كارشناسی بخش های مختلف اجرایی استفاده گردد.

وی با بیان این كه وقتی به سرگذشت صندوق نگاه می نماییم مشاهده می نماییم كه انحرافات صندوق از اساسنامه از همان ابتدا شكل گرفته است، اظهار نمود: در اساسنامه تاكید شده كه باید تمام منابع صندوق به صورت ارزی پرداخت شده و اجازه تبدیل به ریال وجود نداشته باشد، اما از همان سال ۱۳۹۰ انحراف شروع شد و در قانون بودجه سال ۱۳۹۱ مصوب شد كه ۱۰ درصد از منابع صندوق توسعه ملی به صورت ریالی به بخش كشاورزی اختصاص پیدا كند كه در ادامه تخصیص ۱۰ درصد دیگر به صورت ریالی برای حوزه صنعت هم مصوب و در دستور كار قرار گرفت.

عضو سابق هیات عامل صندوق توسعه ملی با اشاره به ممنوعیت استفاده بنگاه های دولتی از منابع ارزی صندوق، اظهار داشت: اما امكان استفاده بعضی از بنگاه ها و طرح های دوستی با استفاده از مجوزهای مختلف در ادامه فراهم گردید و ملاحظه می نماییم كه بخش قابل توجهی از منابع صندوق توسعه ملی به طرح های مورد نظر دولت و یا بخش هایی كه اساسا در قالب اساسنامه صندوق نیست، اختصاص داده شده است.

دودانگه همینطور مبحث توجه به توازن منطقه ای در استفاده از منابع صندوق توسعه ملی و یا محدودیت استفاده از آن برای نهادهای عمومی غیردولتی را مورد توجه قرار داد و اظهار داشت: متاسفانه در این خصوص هم برپایه تاكید اساسنامه صندوق پیش نرفته است.

ایشان در ادامه با اشاره به نوع تفكر و برخورد دولت ها با صندوق توسعه ملی، اظهار داشت: همیشه به علل مختلف همچون سهل الوصول بودن دسترسی به منابع صندوق، دولت ها انگیزه استفاده از منابع آنرا داشته و هرگاه كه درآمدهای نفتی گرفتار محدودیت شده است بلافاصله برای جبران كسری بودجه صندوق را برگزیده اند، در حالیكه استفاده از این منابع بعنوان بودجه جاری و عمرانی دولت ممنوع بوده است.

عضو سابق هیات عامل صندوق توسعه ملی با بیان این كه این صندوق بوجود آمد تا وابستگی بودجه به نفت و درآمدهای نفتی را كاهش داده و نهایتا قطع كند، افزود: اما عملا صندوق توسعه ملی به صندوق دولت تبدیل گشته و استفاده از منابع آن توسط دولت به یك رویه تبدیل گشته است.

اكنون موجودی صندوق باید قابل توجه بود

دودانگه اضافه كرد: طی سال های فعالیت صندوق اگر منابع پیشبینی شده طبق قانون هر ساله از محل درآمدهای نفتی واریز می شد منابع قابل توجهی در این صندوق ذخیره شده بود و می توانست تبدیل به موتور توسعه اقتصادی كشور با محوریت بخش خصوصی شود در صورتیكه در شرایط فعلی بخش خصوصی واقعی سهم كوچكی از منابع صندوق را به خود مختص كرده است.

توقعی برای جدایی دولت ها از صندوق نیست

وی در ارتباط با این كه تا چه اندازه صندوق می تواند مستقل عمل كرده و یا دولت ها از آن اینگونه بهره برداری نكنند، اظهار داشت: نباید توقع داشت كه صندوق از دولت ها جدا شود. عملكرد درست صندوق می تواند دولت ها را كمك نماید و رشد اقتصادی را سرعت دهد اما اتفاقی كه در این میان افتاده این است كه صندوق رویكرد منفعلانه دارد و نقش خویش را به درستی نمی شناسد، چون كه اگر رویكرد فعالانه داشته باشد می تواند با عرضه ی راهكارهای كارآمد نه تنها به دولت كمك نماید بلكه از منافع صندوق بعنوان یك صندوق توسعه ای و بین نسلی محافظت كند، در صورتیكه در عمل چنین نگاهی در صندوق مشاهده نمی گردد.

صندوق باید مدیر حساب خود باشد

عضو سابق هیات عامل صندوق توسعه ملی همینطور در مورد تفكر ایجاد حساب مستقیم برای صندوق توسعه ملی و جدا كردن منابع آن از بانك مركزی هم توضیحاتی عرضه كرد و اضافه كرد: این پیشنهاد از آغاز راه اندازی صندوق هم مطرح اما در ادامه به شكل جدی تری مورد بحث قرار گرفت تا این كه در سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری در برنامه ششم توسعه ابلاغ گردید.
دودانگه افزود: حساب های صندوق باید تحت مدیریت صندوق باشد نه این كه بانك مركزی مدیریت منابع صندوق را برعهده بگیرد.

عضو سابق هیات عامل صندوق توسعه ملی اظهار داشت: وقتی حساب صندوق مستقل است باید ظرفیت كارشناسی و مدیریت ریسك در صندوق برای مدیریت این حساب وجود داشته باشد و از ظرفیت قانونی استفاده شود، این در صورتی است چنین ظرفیتی در صندوق توسعه ملی ایجاد نشده است.

به گزارش نیازگاه به نقل از ایسنا، پس از نتیجه نه چندان مثبت حساب ذخیره ارزی، صندوق توسعه ملی از سال ۱۳۹۰ افتتاح شد تا طبق قانون در سال اول ۲۰ درصد از منابع نفتی به آن واریز شده و هر سال سه درصد به حجم این منابع اضافه شود، از سویی دیگر طبق چارچوب تعریف شده هیچ منبعی از این صندوق برای دولت ها در نظر گرفته نشد و باید برای بخش های تعاونی و خصوصی به كار گرفته شود، ولی در مجموع آنچه كه پیش رفت اینگونه نبود و سقف واریز به صندوق به علت كاهش درآمدهای نفتی و كسری بودجه با دریافت مجوزهای لازم كاهش پیدا كرد و از جانب دیگر دولت ها به علل مختلف به سمت دریافت مجوز برای برداشت از منابع صندوق پیش رفتند.

اما با عنایت به اینكه صندوق نتوانست به علل مختلف ازجمله ورود دولت ها برای جبران كسری منابع از آن، طبق اهداف تعریف شده پیش برود به تازگی مقام معظم رهبری در ارتباط با وضعیت كنونی صندوق و نوع عملكرد دولت ها نسبت به آن انتقاداتی مطرح نمودند.




1398/09/09
15:24:38
5.0 / 5
4285
تگهای خبر: اقتصاد , بانك , بانك مركزی , بهره برداری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۲ بعلاوه ۴
Niazgah
niazgah.ir - حقوق مادی و معنوی سایت نیازگاه محفوظ است

نیازگاه

نیازمندیهای اینترنتی