Niazgah نیازگاه
یك اقتصاددان:

تبعات تورمی سهمیه بندی نكردن بنزین بیشتر است

تبعات تورمی سهمیه بندی نكردن بنزین بیشتر است

به گزارش نیازگاه جدی شدن احتمال سهمیه بندی بنزین از جانب دولت سبب شده است تا توجه به تبعات تورمی این تصمیم جلب شود. در این باره یك اقتصاددان با تشبیه سهمیه بندی بنزین به انجام جراحی در بدن اعتقاد دارد كه انجام دادن سهمیه بندی بنزین تبعات تورمی كمتری نسبت به انجام ندادن آن دارد.


به گزارش نیازگاه به نقل از ایسنا، برخی زمزمه ها حكایت از احتمال سهمیه بندی بنزین و دو نرخی شدن آن توسط دولت دارد. مسأله ای كه قبل از این به صراحت از جانب مسئولین رد می شد اما حالا برخی گمانه زنی ها حاكی از جدی شدن احتمال دریافت این تصمیم از جانب دولت دارد.
در شرایط خاص اقتصادی فعلی از سویی و همینطور افزایش قاچاق سوخت از جانب دیگر به نظر می آید كه سهمیه بندی حامل های انرژی یكی از محتمل ترین گزینه های دولت برای پیشگیری از اتلاف منابع یارانه ای و همینطور جبران خسارات سیل باشد.

سهمیه بندی همانند جراحی در بدن است
در این باره حامد پاك طینت در گفتگو با ایسنا، با اشاره به گمانه زنی ها درباره احتمال سهمیه بندی بنزین با تشبیه حذف یارانه بنزین به انجام جراحی در بدن اظهار نمود: اقتصاد ایران هم اكنون مانند یك بیمار است از انجام جراحی گریزی ندارد. اقشار صدمه پذیر و حتی دولت هم از افزایش قیمت بنزین و ایجاد گرانی خوشحال نمی شوند اما باید پذیرفت كه انجام جراحی بدون درد و خونریزی ممكن نیست ولی این مساله از تبعات بعدی بیماری جلوگیری می كند.
او با اشاره تأثیرگذاری تحریم های نفتی بر درآمدهای ارزی كشور افزود: با این شرایط امكان دارد كه توان عرضه بنزین به بازار هم كاهش پیدا كند. از جانب دیگر در این شرایط و با عنایت به افزایش فشار بر منابع ارزی دولت چاره ای جز صرفه جویی در هزینه های خود ندارد.
این اقتصاددان با اشاره به امكان بروز كسری در بودجه امسال دولت، اظهار نمود: علیرغم تاكید مجلس در خصوص تثبیت قیمت بنزین اما دولت به علت كسری بودجه ای كه دارد مجبور است برای جبران بخشی از این كسری بودجه دست به سهمیه بندی بزند. سهمیه بندی بنزین امكان دارد سبب ایجاد تورم هم بشود اما اگر دولت این كار را نكند همان مساله كسری بودجه خود می تواند سبب ایجاد تورم بیشتری شود.

نقدینگی؛ پر قدرت ترین اهرم تورمی
پاك طینت با اشاره به برخی تحقیقات دانشگاهی كه به بررسی تورم به وجود آمده ناشی از افزایش قیمت بنزین پرداخته اند درباره میزان تورم حاصل از سهمیه بندی بنزین اظهار نمود: در اقتصاد ایران آنقدر اهرم های تورمی وجود دارد كه اقدامی مانند سهمیه بندی بنزین در مقابل آنها فشار تورمی كمتری را بوجود می آورد. نقدینگی خود به اندازه زیادی سبب ایجاد تورم شده است كه هر روز هم فشار آن بیشتر می شود.
او با اشاره به نرخ تورم نقطه به نقطه ۵۰ درصدی اعلام شده توسط مركز آمار افزود: این مساله نشان داده است اقتصاد ایران در شرایط فعلی هم به تورم بالایی گرفتار شده است و اتفاقاً سهمیه بندی بنزین می تواند راهكاری برای كنترل تورم در این شرایط باشد و چه بسا انجام ندادن آن تورم بیشتری را به دنبال داشته باشد.
به گزارش نیازگاه به نقل از ایسنا، قبل از این هم با اجرای سهمیه بندی سوخت در ایران در دولت احمدی نژاد از تیر ماه ۱۳۸۶ هر لیتر بنزین سهمیه ای با نرخ ۱۰۰ تومان و هر لیتر بنزین آزاد هم با قیمت ۴۰۰ تومان ارائه شد. مرحله بعدی افزایش قیمت بنزین در ۲۸ آذر ۱۳۸۹ با اجرای هدفمندسازی یارانه ها در ایران كلید خورد و هر لیتر بنزین سهمیه ای به ۴۰۰ تومان و بنزین آزاد هم به ۷۰۰ تومان رسید.
افزایش بعدی قیمت بنزین در سال ۱۳۹۳ در دولت تدبیر و امید بود كه با اجرای مرحله دوم هدفمندسازی یارانه ها هر لیتر بنزین سهمیه ای به ۷۰۰ تومان و هر لیتر بنزین آزاد به ۱، ۰۰۰ تومان رسید كه با تك نرخی شدن بنزین در سال ۱۳۹۴ به قیمت ۱، ۰۰۰ تومان پرونده بنزین سهمیه ای بسته شد.



1398/02/04
14:29:34
5.0 / 5
4772
تگهای خبر: افزایش , اقتصاد , بازار , بودجه
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)

تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد این مطلب
لطفا شما هم نظر دهید
= ۳ بعلاوه ۴
Niazgah
niazgah.ir - حقوق مادی و معنوی سایت نیازگاه محفوظ است

نیازگاه

نیازمندیهای اینترنتی